Manuel Terapi

Manuel Terapi

Manuel Terapi kelime anlamı olarak, el ile yapılan tedavi demektir. 

Antik çağlarda Hipokrat, Galen gibi bilim adamları bu tedavi yöntemini kullanmışlardır. Modern tarihi ise 1900’lü yılların başında Andrew Taylor Still tarafından uygulanmıştır. Cyriax, Kalternborn, Mulligan, McKenzie, Maitland manuel tedavi tekniklerini geliştiren fizyoterapistlerdir. Ülkemizde 2000 li yıllarla birlikte kullanımı artmaya başlamıştır. 

Manuel terapi, elle uygulanan sinir-kas-iskelet sisteminin durumunu değerlendirme, tedavi ve geliştirmek için uygulanan tekniklerdir. Eklem ve yumuşak doku gibi birçok yapının yaralanma sonrasında normal hareket ve fonksiyona tekrar dönmesi için fizyolojik sınırlarda yapılan hareketlerin tümüdür. Manuel terapi ile hastanın toleransı doğrultusunda ağrı sınırındaki hareketlerle iyileşmenin hızı artırılmaktadır. 

Manuel terapi teknikleri şunlardır; 

  • Manipülasyon 
  • Kas ve sinir mobilizasyonu 
  • Myofasial teknikler 
  • Postizometrik gevşeme 
  • Germe 
  • Traksiyon 
  • Kayma 
  • Fonksiyonel egzersizleri içerir. 

Manipulasyon hastaya uygun pozisyon verildikten sonra, ani bir hareketle hasarlı bölgeyi harekete geçirme esasına dayanır. Hızlı yanıt verir, etkisi uzun süreli değildir. Ani ve sert hareketleri içerir. Mobilizasyon ise daha yavaş ve kontrollü hareketleri içerir. Etkisi daha uzun sürelidir. 

Manuel Terapi ile eklemlerin etrafındaki aşırı gergin ve kilitlenmiş durumdaki dokuların açılması yolu ile ağrı, sertlik ve tutukluğun giderilmesini sağlar. 

En çok bel ve boyun problemlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. 

Kimler uygulayabilir 

Manuel Terapi için hastanın öncelikle mutlaka doktor veya fizyoterapist tarafından değerlendirilmesi gerekir. Gerekli laboratuvar ve radyoloji tetkikleri yapılmış olmalıdır. Hareketin yönü, süresi ve fizyolojik sınırlar içinde olması önemli olduğundan uygulamanın mutlaka eğitim almış uzman tarafından yapılmalıdır. 

Eğitimli olmayan kişiler tarafından yapılan uygulamalarda, ciddi yan etkilerin ortaya çıkma ihtimali vardır. Manuel terapi ülkemizde, bu konuda özel eğitim almış olan fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanları, fizyoterapistler ve pratisyen hekimler tarafından uygulanmaktadır. 

Uygulama süresi ve sayısı 

Tedavi yapılan hastalığa göre seans sayısı ve süresi değişebilmektedir. Ortalama uygulama süresi 45-60 dk arası, seans sayısı ise 5-7 seans arası olabilmektedir. 

Uygulama sırasında kullanılan ekipmanlar 

Aktivatör 

Manipülasyon ve mobilizasyon kemeri Manipülasyon yatağı 

Hangi durumlarda kullanılır 

Bel ve boyun rahatsızlıkları başta olmak üzere, kas iskelet sistemini ilgilendiren birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. 

-Faset eklem sendromu 

-Bel ve boyun fıtıkları 

-Ağrılı kas ve yumuşak doku sendromları 

-Migren, gerilim tipi baş ağrısı 

-Kireçlenme 

-Tenisçi dirseği 

-Cerrahi sonrası oluşan eklem harekeket kısıtlılığı 

-Donuk omuz bunlardan bazılarıdır. 

Tümör, enfeksiyon, travmatik ve patolojik kırık-çıkıklar, kemik erimesi, iltihaplı romatizmal hastalıklar, akıl hastalığı olanlara yapılmamalıdır.